Hvad gør lys i et klasserum?

Lighthouse

Forfatter

LYS er et yderst vigtigt men meget overset element. Det rette lys har nemlig en stor indflydelse på den måde, vi opfatter et rum på. Ofte bruger man større belysning som neonrør eller LED-lys, hvis man skal belyse store offentlige rum som fx klasseværelser eller andre steder på en skole.
På True North Efterskole er fokus på at lave spotlys eller det, der betegnes som cafébelysning. Ambitionen er at bruge lyssætningen til at skabe en hjemlig følelse.I det arbejde spiller varmegrader en stor rolle. Mens neonlys er meget koldt og ligger omkring 4-4500 kelvin, er lyset fra glødepæren meget varmere. Glødepærer ligger omkring 3000 kelvin, og det er det niveau, True North Efterstole har som udgangspunkt.

Det kan sagtens gøres simpelt og forholdsvis fornuftigt rent økonomisk at arbejde med belysningen i sine rom, selvom det kan være en dyr omgang at udskifte al belysning i eksempelvis et undervisningslokale. Her er et konkret råd at anvende lysskinner, som gør det muligt at flytte lyset til de områder, hvor det skal bruges i den givne sammenhæng.

Gå på opdagelse i biblioteket

Forslag til dig

Nyt søvnprojekt skal kortlægge, hvorfor elever ikke sover nok

Er vores skoletider dybt godnat?